Monthly Archives: February 2013

BLOG-18 PHOTO_1

My Masu Salmon!

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν ορισμένα πλάσματα είναι συγκλονιστικός. Να ο σολομός για παράδειγμα, γεννιέται στο ποτάμι, φεύγει, κολυμπάει στους απέραντους ωκεανούς αλλά όταν έρθει η ώρα να αναπαραχθεί, ταξιδεύει κόντρα στο ρεύμα, κυριολεκτικά, για να επιστρέψει ακριβώς στο σημείο όπου γεννήθηκε. Εκεί λοιπόν με την σειρά του θα επαναλάβει σχεδόν τελετουργικά την ίδια διαδικασία αναπαραγωγής με τους προγόνους του. Αυτούς που λυπάμαι πραγματικά, δεν είναι οι σολομοί που τρώω κατά κόρον, είναι εκείνοι οι σολομοί που δεν μεταναστεύουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά, παραμένουν στα νερά που γεννήθηκαν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μα, δεν είναι άδικο;;;

Οι αλανιάρηδες σολομοί, όπως αρέσκομαι να τους αποκαλώ, συχνάζουν κυρίως σε λημέρια όπως ο βόρειος Ατλαντικός ή ο Ειρηνικός ωκεανός μέχρι να τους μαζέψει κάποιο αλιευτικό και να φτάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τραπέζι μας. Πολλοί δε από αυτούς γίνονται λεία των γνωστών αρκούδων της ανταρκτικής ή και άγριων πτηνών. Με απλά λόγια είμαστε όλοι μέρος του οικοσυστήματος!!! Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ψάρι και πάει λέγοντας…

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η πλειοψηφία των σολομών προς ανθρώπινη βρώση προέρχεται από σολομό-ιχθυοκαλλιέργειες!!! το ξέρω δεν ακούγεται το ίδιο συναρπαστικό αλλά είναι μια πραγματικότητα!

Ο δικός μου σολομός ανήκει, σαφέστατα, στο γνωστό(!) Ιαπωνικό είδος Masu ή Cherry Salmon και γι αυτό το λόγο αγαπάει να σερβίρεται μαριναρισμένος σε σόγια και τζίντζερ σε συνοδεία Jasmine Rice, φρέσκου κόλιανδρου και ψιλοκομμένης καυτερής πιπεριάς, γνωστή κι ως Bird’s eye chili ( βλέπετε, το ξαδερφάκι του Masu ζει κάπου στη Ταϊλάνδη…)

Ο σολομός θέλει λίγη φροντίδα, ένα απαλό χάδι και ένα τσιμπιδάκι για να βγουν τα μικρά του κόκκαλα…

十分に召し上がれ

Σολομός στη λαδόκολλα με σόγια και τζίντζερ
για 2 άτομα

υλικά
450-500γρ. φιλέτο σολομού
150 ml σόγια
15 γρ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 λεμόνι κομμένο σε ψιλές φέτες

υλικά για το ρύζι
200 γρ. ρύζι τζάσμιν βρασμένο
1 ταιλανδέζικη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
Λίγο χυμό λεμόνι
1,5 κουταλιά ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

για να φτιάξετε το σολομό στη λαδόκολλα
σε ένα μικρό ταψί τοποθετείτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και τις φέτες από το λεμόνι. Πάνω στις φέτες λεμονιού βάζετε το φιλέτο του σολομού, το αλείφετε με την κομμένη γωνία του λεμονιού, και σε όλη την επιφάνεια του φιλέτου ρίχνετε το ψιλοκομμένο τζίντζερ. Αδειάζετε στο τέλος την σόγια και κλείνετε το χαρτί σε πακέτο. Πατάτε καλά την επιφάνεια με τα χέρια σας και τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή μέχρι 3 ώρες).
Τον σολομό τον ψήνετε κλειστό στο πακέτο του για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C και τον «τελειώνετε» για λίγα λεπτά σε δυνατό γκριλ (διαφορετικά θα είναι αρκετά χλωμός). Εάν θέλετε τον σολομό καλά ψημένο προσθέστε 5 λεπτά ψήσιμο αλλά όχι παραπάνω γιατί το κρέας του ψαριού θα σφίξει πολύ και θα χάσει όλη την ουσία του.
Το ρύζι το βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και το σερβίρετε με λίγο λεμόνι, καυτερή πιπεριά κ φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο, εάν θέλετε μπορείτε να «παίξετε» με τις ποσότητες των εν λόγω υλικών!

Oh enjoy your lovely salmon!

BLOG-8 PHOTO_1

Let’s Go Outside

Όταν η πόλη βάζει τα κρύα της, φορέστε εσείς τα ζεστά σας και απολαύστε μια βόλτα παραέξω, σε ένα βουνό, στον Υμηττό, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη… σε μια κάποια εξοχή.

Μια ωραία βόλτα, ευχάριστη κούραση, αλλαγή παραστάσεων, μια μικρή φυγή από την καθημερινότητα… Σταθείτε για λίγο έξω στο κρύο, το αντέχετε, είναι αναζωογονητικό, δεν το κάνουμε σχεδόν ποτέ, ούτε εγώ ούτε εσείς. Εντάξει, προφανώς δεν θα σας προτείνω να ξεπαγιάσετε αλλά πιστέψτε με θα περάσετε όμορφα… και σας ετοίμασα ωραία, νόστιμα, ζεστά, γεμάτα ενέργεια καλούδια!!! Θα είναι μια υπέροχη εμπειρία…it’s a promise!


Ξεκινήστε με μικρές μπαγκέτες, για ένα ελαφρύ – αλμυρό κολατσιό.

Συνεχίστε με θεϊκή μαύρη σοκολάτα, καρυκευμένη με κανέλα και βανίλια (εάν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα τη σοκολάτα(;) μπορείτε να προσθέσετε καφέ εσπρέσσο)

Κι επειδή, ως γνωστό, με το κρύο καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια… καταναλώστε με την σειρά σας ξηρούς καρπούς με μπαχαρικά, καστανή ζάχαρη και άλλα, φτιαγμένα από τα χεράκια σας. Είπαμε κάνει κρύο, κάπως θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε!

 

Δεν θα χρειαστείτε πολλά, δεν θα κάνετε δα και πικ νικ….
Ένα θερμός, μερικά φλιτζάνια, οκ και μια χρήσης είμαι μια χαρά, μερικές χαρτοπετσέτες… α και μια σακούλα για τα σκουπίδια, συνεννοηθήκαμε, σωστά;

Θα σας πω και το μικρό μου μυστικό: έφτιαξα μερικούς ξηρούς καρπούς με μπούκοβο, καπνιστή πάπρικα, λίγο ρούμι και καστανή ζάχαρη, έτσι γιατί μου ΄ρθε η ιδέα, ήθελα να το δοκιμάσω!!! ε λοιπόν ήταν καλή ιδέα, φτιάξτε τους και δοκιμάστε τους μαζί με τη σοκολάτα, δεν θα πω τίποτα παραπάνω… έφυγα!!!

Oh enjoy a cold winter day out!

*για μια παρέα 4 ατόμων

Ζεστή σοκολάτα με κανέλα & βανίλια
1 λίτρο γάλα
250 γρ. μαύρη σοκολάτα
2 στικ κανέλας
½ κλωνάρι βανίλιας (ανοιγμένο στη μέση)

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, την κανέλα και το κλωνάρι της βανίλιας, και το αφήνετε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα και ρίχνετε ανακατεύοντας σταθερά την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα σοκολάτα υγείας Παυλίδη των 25γρ. χωρίς να χρειαστεί να τα κόψω σε μικρότερα κομμάτια. Η υψηλή θερμοκρασία που έχει το γάλα αρκεί για να λιώσει η σοκολάτα αλλά να μην καεί!!! Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε παραπάνω σοκολάτα, ας πούμε ακόμα 100 γρ. το σηκώνει…

Ανοιχτό σάντουιτς
4 μπαγκέτες ατομικές
120 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
130 γρ. καπνιστό ζαμπόν
1 αυγό
2 κ. σούπας Philadelphia
4-5 λιαστές τομάτες
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για να φτιάξετε τα ανοιχτά σάντουιτς: με ένα, κατά προτίμηση, πριονωτό μαχαίρι κόβετε και αφαιρείτε σε σχήμα V την πάνω επιφάνεια του ψωμιού (βλ. φωτό), ώστε να δημιουργηθεί ένα κενό το οποίο θα γεμίσετε . Ψιλοκόβετε το ζαμπόν και τις λιαστές τομάτες και σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα πιρούνι όλα μαζί τα υλικά. Με ένα κουτάλι γεμίζετε τα ψωμιά και τα τοποθετείτε για 15 περίπου λεπτά, στη μεσαία θέση, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180Ο C.
Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι σας κάνει κέφι! Αυτοσχεδιάστε!!

Ξηροί καρποί με κανέλα & μοσχοκάρυδο
100 γρ. καρυδόψιχα
150 γρ. φουντούκια
200 γρ. αμύγδαλα άσπρα
150 γρ. κάσιους άψητα
80ml λικέρ φουντούκι (ή λικέρ κανέλα)
240 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κ.γ. κανέλα
1κ.γ. μοσχοκάρυδο

Για να φτιάξετε τους ξηρούς καρπούς, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160Ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τους ξηρούς καρπούς με το λικέρ και αφήνετε για μερικά λεπτά. Χτυπάτε στη συνέχεια την ζάχαρη, την κανέλα κα το μοσχοκάρυδο στο multi, πασπαλίζετε τους ξηρούς καρπούς με το μείγμα και ανακατεύετε ξανά. Ψήνετε τους ξηρούς καρπούς, απλωμένους, σε ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί για 12-13 λεπτά και τους αφήνετε να κρυώσουν. Εάν τους φτιάξετε την ίδια μέρα που θα τους καταναλώσετε φτιάχνετε χάρτινα χωνάκια, όπως αυτά του καστανά και βάζετε τους ξηρούς καρπούς. Μπορείτε επίσης να τους αποθηκεύσετε σε γυάλινο δοχείο για αρκετές μέρες (5-7 μέρες) χωρίς να μαλακώσουν.

*ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τους ξηρούς καρπούς με το μπούκοβο και την καπνιστή πάπρικα.