BLOG-18 PHOTO_1

My Masu Salmon!

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν ορισμένα πλάσματα είναι συγκλονιστικός. Να ο σολομός για παράδειγμα, γεννιέται στο ποτάμι, φεύγει, κολυμπάει στους απέραντους ωκεανούς αλλά όταν έρθει η ώρα να αναπαραχθεί, ταξιδεύει κόντρα στο ρεύμα, κυριολεκτικά, για να επιστρέψει ακριβώς στο σημείο όπου γεννήθηκε. Εκεί λοιπόν με την σειρά του θα επαναλάβει σχεδόν τελετουργικά την ίδια διαδικασία αναπαραγωγής με τους προγόνους του. Αυτούς που λυπάμαι πραγματικά, δεν είναι οι σολομοί που τρώω κατά κόρον, είναι εκείνοι οι σολομοί που δεν μεταναστεύουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά, παραμένουν στα νερά που γεννήθηκαν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μα, δεν είναι άδικο;;;

Οι αλανιάρηδες σολομοί, όπως αρέσκομαι να τους αποκαλώ, συχνάζουν κυρίως σε λημέρια όπως ο βόρειος Ατλαντικός ή ο Ειρηνικός ωκεανός μέχρι να τους μαζέψει κάποιο αλιευτικό και να φτάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τραπέζι μας. Πολλοί δε από αυτούς γίνονται λεία των γνωστών αρκούδων της ανταρκτικής ή και άγριων πτηνών. Με απλά λόγια είμαστε όλοι μέρος του οικοσυστήματος!!! Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ψάρι και πάει λέγοντας…

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η πλειοψηφία των σολομών προς ανθρώπινη βρώση προέρχεται από σολομό-ιχθυοκαλλιέργειες!!! το ξέρω δεν ακούγεται το ίδιο συναρπαστικό αλλά είναι μια πραγματικότητα!

Ο δικός μου σολομός ανήκει, σαφέστατα, στο γνωστό(!) Ιαπωνικό είδος Masu ή Cherry Salmon και γι αυτό το λόγο αγαπάει να σερβίρεται μαριναρισμένος σε σόγια και τζίντζερ σε συνοδεία Jasmine Rice, φρέσκου κόλιανδρου και ψιλοκομμένης καυτερής πιπεριάς, γνωστή κι ως Bird’s eye chili ( βλέπετε, το ξαδερφάκι του Masu ζει κάπου στη Ταϊλάνδη…)

Ο σολομός θέλει λίγη φροντίδα, ένα απαλό χάδι και ένα τσιμπιδάκι για να βγουν τα μικρά του κόκκαλα…

十分に召し上がれ

Σολομός στη λαδόκολλα με σόγια και τζίντζερ
για 2 άτομα

υλικά
450-500γρ. φιλέτο σολομού
150 ml σόγια
15 γρ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 λεμόνι κομμένο σε ψιλές φέτες

υλικά για το ρύζι
200 γρ. ρύζι τζάσμιν βρασμένο
1 ταιλανδέζικη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
Λίγο χυμό λεμόνι
1,5 κουταλιά ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

για να φτιάξετε το σολομό στη λαδόκολλα
σε ένα μικρό ταψί τοποθετείτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και τις φέτες από το λεμόνι. Πάνω στις φέτες λεμονιού βάζετε το φιλέτο του σολομού, το αλείφετε με την κομμένη γωνία του λεμονιού, και σε όλη την επιφάνεια του φιλέτου ρίχνετε το ψιλοκομμένο τζίντζερ. Αδειάζετε στο τέλος την σόγια και κλείνετε το χαρτί σε πακέτο. Πατάτε καλά την επιφάνεια με τα χέρια σας και τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή μέχρι 3 ώρες).
Τον σολομό τον ψήνετε κλειστό στο πακέτο του για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C και τον «τελειώνετε» για λίγα λεπτά σε δυνατό γκριλ (διαφορετικά θα είναι αρκετά χλωμός). Εάν θέλετε τον σολομό καλά ψημένο προσθέστε 5 λεπτά ψήσιμο αλλά όχι παραπάνω γιατί το κρέας του ψαριού θα σφίξει πολύ και θα χάσει όλη την ουσία του.
Το ρύζι το βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και το σερβίρετε με λίγο λεμόνι, καυτερή πιπεριά κ φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο, εάν θέλετε μπορείτε να «παίξετε» με τις ποσότητες των εν λόγω υλικών!

Oh enjoy your lovely salmon!

Η απαντησή σας