BLOG-8 PHOTO_1

Το κέικ της Θείας Υπατίας

Μια μέρα σαν και την σημερινή που γράφω τούτο το κείμενο, όπου η βροχή είναι έτοιμη να εισβάλει παντού, όπου ο ουρανός είναι μαύρος και ξαφνικά λάμπει και να σου μαύρος πάλι… όπου οι βροντές με κάνουν και αναπηδώ από τη καρέκλα μου… μόνο ένα πράγμα τριγυρνάει στο μυαλό μου, ένα και μοναδικό: μαύρη, λαχταριστή, ακριβοθώρητη μου σοκολάτα!!!
Γιατί ως γνωστόν « τη ζάχαρη πολλοί εμίσησαν… τη σοκολάτα κανείς»
τάδε έφη miss oh my blog

Απολαύστε λοιπόν pure chocolate decadence, έμπνευση της ημέρας !

Tο εν λόγω κέικ υπήρξε κάτι σαν παράδοση στην οικογένεια τις δεκαετίες ’80 και ’90, πρώτη το εισήγαγε σε οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι η αγαπημένη Θεία Υπατία, αγαπήθηκε στην στιγμή και καθιερώθηκε στα επόμενα οικογενειακά και μη τραπεζώματα!!! Οι δεκαετίες πέρασαν, οι υγιεινές διατροφές μας κατά-κυρίευσαν και η συνταγή του κέικ της θείας Υπατίας (aka ο θάνατος από σοκολάτα μου πάει πολύ!!!) μπήκε στο συρτάρι… σήμερα λοιπόν αποφάσισα να ανοίξω το συρτάρι, να πειράξω λιγάκι τη συνταγή, να το βάλω στο φούρνο και να σας το σερβίρω, σας διαβεβαιώ είχε μεγάλη επιτυχία, δοκιμάστε το, μοιραστείτε το…

Η τεχνική του κέικ είναι απλή, ανακατεύω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη ‘κρέμα’

Προσθήκη των κρόκων, έναν έναν…

Στη συνέχεια λιώνω σε μπεν μαρί, σε χαμηλή φωτιά, τη κουβερτούρα, για την ακρίβεια 400 γραμμάρια κουβερτούρα! NOTE: δεν αγαπάω τα μικροκύματα, δεν έχω καν τη συσκευή…
Τονίζω τη χαμηλή φωτιά στο μπεν μαρί γιατί ο έντονος βρασμός του νερού και η επαφή του νερού με τον πάτο της κατσαρόλας που περιέχει τη κουβερτούρα μπορεί να κάψουν την σοκολάτα και να την καταστρέψουν!!! Τη λιωμένη σοκολάτα την προσθέτω στο μείγμα βούτυρο-ζάχαρη-κρόκοι

Τέλος χτυπάτε τα ασπράδια σε αρκετά σφιχτή μαρέγκα! Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και με απαλές κινήσεις ανακατεύω την μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα!
Μόνο 16 λεπτά στο φούρνο με χωρίζουν από την απόλυτη απόλαυση!

Oh enjoy pure sweet choco-decadence!!!

Το κέικ της Θείας Υπατίας
για 8 άτομα
ψήσιμο 16 λεπτά
220 βαθμούς (αέρα)

υλικά
400 γρ. κουβερτούρα
225 γρ. βούτυρο
140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά ( χωρισμένα σε κρόκους & ασπράδια)
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα

Για να φτιάξετε το κέικ
Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και την αφήνετε λίγο να κρυώσει.
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ρίχνετε έναν ένα τους κρόκους και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε το κάδο του μίξερ. Ανακατεύετε στο μείγμα και την λιωμένη σοκολάτα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε αρκετά σφιχτή μαρέγκα και με την βοήθεια μιας σπάτουλας ( γνωστή και ως μαρίζα…) ανακατεύετε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας.
Αδειάζετε το μείγμα σε κλασσική φόρμα κέικ, αυτή με τη τρύπα στη μέση, την οποία έχετε βουτυρώσει εξαιρετικά καλά. Τοποθετείτε την φόρμα στον φούρνο και ψήνετε 16-17 λεπτά, το εσωτερικό του κέικ πρέπει να παραμείνει ρευστό!
Εν τω μεταξύ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά άγλυκη σαντιγί.
Αφήνετε το κέικ να κρυώσει τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν το ξεφορμάρετε, για να μην διαλυθεί, και το σερβίρετε με την σαντιγί.

Η απαντησή σας