BLOG-23 PHOTO_1

A Japanese Soul

Από μικρή πίστευα πως «κρατούσα» κάπου από την μακρινή Άπω Ανατολή…

Ίσως ήταν τα μαύρα σχιστά μου μάτια, τα ίσια μαύρα μαλλιά, ίσως ότι ξένοι ρωτούσαν τους γονείς μου εάν με υιοθέτησαν από το Βιετνάμ ή τις Φιλιππίνες. Για την παιδική ψυχή μου όλα αυτά ήταν ένα τραύμα, το οποίο ενίσχυε με σαδιστική, σχεδόν, ικανοποίηση ο μεγάλος μου αδερφός (*κι εγώ σ’ αγαπάω μπρο). Μέχρι που ανακάλυψα, παιδί ακόμα, την Ασιατική κουζίνα. Ξαφνικά, άρχισα να βλέπω την δήθεν ασιατική μου καταγωγή με άλλο μάτι. Ναι, τελικά, πρέπει να υπήρχε μια κάποια σχέση, δεν μπορεί, λες και οι γευστικοί μου κάλυκες ήταν πάντα έτοιμοι να γευτούν και να απολαύσουν αυτές τις τόσο διαφορετικές γεύσεις. Λες και οι περίεργες, για μένα τότε, γεύσεις ήταν αποτυπωμένες στη «γευστική μου κληρονομιά»… Λάτρεψα τη σόγια σος, το τεριάκι, τα νουντλς, το τζίντζερ, τη σάλτσα δαμάσκηνο, τα μανιτάρια σίτακε, το μπαμπού, τα γκίοζα, το τόφου…the list is endless! Μεγαλώνοντας, λίγο, αγάπησα εξίσου, ίσως και παραπάνω, το σούσι, το εκρηκτικά καυτερό γουασάμπι, τα σασίμια και τα νιγκίρια!!!

Ω ναι, τελικά το παραδέχομαι I have a Japanese Soul

…ιδού μια ακόμη, απτή, απόδειξη, είναι τυχαίο το ότι κρατάω το ποτήρι μου ως ευγενής Γιαπωνέζα με τα δύο χέρια; ή μήπως είναι τυχαίο ότι δίνω γιαπωνέζικα φιλιά;

και ναι στο γουόκ δουλεύω μόνο με τσοπ στικ… πως αλλιώς θα ήμουν Japanese Soul, εάν όλα ήταν εύκολα;

My Ramen Noodles
για 3-4 άτομα

υλικά
250 γρ. ramen noodles
300ml ζωμός λαχανικών
20 γρ. αποξηραμένα σίτακε (γρεβενών)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ καρότο
1 πιπεριά φλωρίνης
½ λεμονόχορτο σε λεπτές ροδέλες
2 εκ. κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
100 γρ. φασολάκια
8 μεσαίες γαρίδες
6 κουταλιές σόγια
1,5 κουταλιά μίριν
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1 πρέζα σκόρδο αποξηραμένο
2 κ.γ. κρεμμύδι αποξηραμένο
1 κουταλιά σησαμέλαιο
(*το κόψιμο των λαχανικών είναι σε μικρά μπαστούνια, ζουλιέν, όπως στις φωτογραφίες).

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε καλά το γουόκ στη φωτιά και προσθέτετε το σησαμέλαιο (*εάν δεν έχετε γουόκ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι). Στη συνέχεια χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και σοτάρετε το τζίντζερ με το λεμονόχορτο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αρώματα είναι απίστευτα. Ρίχνετε στο γουόκ, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το κρεμμύδι και ανακατεύετε καλά. Ακολουθούν τα λαχανικά, πιπεριά, καρότο, φασολάκια και τέλος τα μανιτάρια στραγγισμένα, τα οποία έχετε μουλιάσει για 15 λεπτά στον ζωμό λαχανικών. Τελευταίες προστίθενται οι γαρίδες και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα βρασμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου 3-5 λεπτά, νουντλς και ανακατεύετε καλά με όλα τα υλικά. Τέλος προσθέτετε τη σόγια και το μίριν. Η όλη διαδικασία μαγειρέματος στο γουοκ δεν κρατάει περισσότερο από 15 λεπτά. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι γρήγορες και συνεχείς και γι αυτό είναι σημαντικό να έχετε όλα τα υλικά δίπλα σας. Ειδικά εάν χρησιμοποιείτε γουοκ πρέπει να προσέχετε να μην σας αρπάξουν τα υλικά και καούν.

Εάν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε τον ζωμό στον οποίο έχετε μουλιάσει τα μανιτάρια και να το σερβίρετε με τα νουντλς σας για να έχετε ένα πιο αληθινό γιαπωνέζικο πιάτο με ramen noodles!

Η απαντησή σας