Monthly Archives: October 2014

BLOG-4 PHOTO_1

Oh My Red Gold!!!

Krokus Kozanis & Plate

Υπάρχουν κάποια πράγματα που απλά με συναρπάζουν, χωρίς να μπορώ εύκολα να το δικαιολογήσω, απλά με συναρπάζουν! Επίσης, ενθουσιάζομαι, σαν μικρό παιδί, όταν μια ομάδα ανθρώπων μπορεί και συνεργάζεται αποτελεσματικά και με συνέπεια δίνοντας μας τόσο μοναδικά προϊόντα, πράγμα σπάνιο στον τόπο μας!!!

Λοιπόν, ένα από αυτά τα συναρπαστικά πράγματα, στην κουζίνα μου, είναι ο κόκκινος χρυσός μου, ευρύτερα γνωστός και ως κρόκος Κοζάνης!

Είναι αυτό το πανέμορφο μοβ λουλούδι που κάθε φθινόπωρο μαζεύεται καρτερικά από ανθρώπινα χέρια και μετά απογυμνώνεται από τους στήμονες του, ο κόκκινος χρυσός! Θυμάστε τι λέγαμε, ευλογημένος τόπος η Ελλάδα μας, με χρώματα κι αρώματα με ομορφιές, πολλές ομορφιές!!!

Ορισμένες φορές σκέφτομαι, πόσο βαρετό μπορεί να είναι ένα φαγητό της κατσαρόλας;;; πόσο άνοστο ένα βρασμένο ρύζι ή πόσο ίδια μπορεί να είναι τα, αγαπημένα μου, ρεβίθια όταν απουσιάζουν αυτές οι βαθυκόκκινες κλωστές;;;

oh my red gold...

Θέλω να σας πείσω, θέλω να σας κάνω να το πιστέψετε, λίγος κρόκος στο συνηθισμένο, καθημερινό κατά τ’ αλλά, φαγητό σας, θα του δώσει μια σπιρτάδα, μια ζωντάνια που θα σας κάνει να το αγαπήσετε από την αρχή!!!

pour

… κι εάν δεν σας έπεισα ακόμα, παραθέτω από το επίσημο website.
Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και διεγερτικό.

Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

preparation

 

Με απλές κινήσεις ξεκινάει η προετοιμασία, δεν θέλει καν βράσιμο, συγκλονιστικά απλό!

 

MIX & MATCH

Τα υλικά συγκεντρωμένα και κομμένα!
Oh enjoy!

Κους Κους με Κρόκο Κοζάνης
χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
για 2-3 άτομα ή για 4 σαν γαρνιτούρα

υλικά για να φτιάξετε το κους κους

200 γρ. κους κους
300 ml βραστό νερό & ½ κύβο ζωμό λαχανικών
5-7 στήμονες κρόκο Κοζάνης
60 γρ. σταφίδα ξανθή
50 γρ. φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι ( εάν ο ζωμός που χρησιμοποιείτε έχει αλάτι προσέξτε πόσο αλάτι θα προσθέσετε)

Ρίχνετε, σε μια μικρή κανάτα τα 300ml βραστό νερό και τους στήμονες του κρόκου και αφήνετε για μερικά λεπτά μέχρι το νερό να πάρει ένα βαθυκίτρινο χρώμα. Στη συνέχεια ανακατεύετε και τον μισό κύβο μέσα στην κανάτα. Σε ένα μπολ τοποθετείτε το κους κους και το περιχύνετε με το περιεχόμενο της κανάτας. Αφήνετε το μπολ ως έχει και σκεπάζετε με μια διαφανή μεμβράνη. Αφήνετε για 10 λεπτά και παράλληλα ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, με λίγο αλάτι, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί λίγο. Σε ένα γουδοχέρι σπάτε το φιστίκι Αιγίνης. Ανοίγετε την μεμβράνη και με ένα πιρούνι «αφρατεύετε» το κους κους και το περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε, ελαφρά, με το πιρούνι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τις σταφίδες, το κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο και τέλος τα φιστίκια. Σερβίρετε το κους κους σαν πρώτο πιάτο, κυρίως ή συνοδευτικό σε ψητά ψάρια ή ψητό κοτόπουλο.

BLOG-4 PHOTO_1

My Very Own Salad

my very own salad

Σκέφτομαι, εάν η Ελλάδα ήταν συνταγή θα ήταν, στην καλύτερη, μια σαλάτα… μια μεγάλη σαλάτα. Κι εγώ, δεν λέω, την αγαπώ την Ελλάδα αλλά ως άλλη Αρλέτα θα της τραγουδούσα: Δεν θέλω να σε ξαναδώ, μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα… αλλά εδώ είμαι, στην Ελλάδα εννοώ, και λέω να φτιάξω να φάω μια μεγάλη, μπερδεμένη, αλλά πάντα νόστιμη… σαλάτα!!!

mix and match

Το φαγητό είναι θέμα ψυχολογίας, όταν μέσα σου βράζεις, δεν μπορείς να μαγειρέψεις ακολουθώντας γραμμάρια, τεχνικές ακριβείας, χρόνους, ποσότητες… γι αυτό μια σαλάτα σε τέτοιες περιπτώσεις σε ‘ξελασπώνει’. Ρίχνεις λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο, λίγο περισσότερο αυτό που σου κάνει κέφι και καθόλου αυτό που δεν σου αρέσει, οκ το γράφει έτσι η συνταγή αλλά δεν μου αρέσει βρε παιδί μου, με το ζόρι;;; τότε είναι που φτιάχνεις μια σαλάτα όπως ακριβώς σου αρέσει… να την ευχαριστηθείς, α και για να μην ξεχάσω, εάν η σαλάτα σου

πετύχει, γράψτε την κάπου να θυμάσαι τι έβαλες, εγώ το κάνω σπάνια και μετανιώνω πάντα… αλλά πάλι έτσι είμαι εγώ!

tomatinia

Λίγα φρέσκα τοματίνια, γιατί, προφανώς, ακόμα έχουμε καλοκαίρι σ’ αυτή τη χώρα

My Very Own Salad ή αλλιώς Η σαλάτα μου

Για 1 ή 2 άτομα (εάν είστε γενναιόδωροι θα την μοιραστείτε)

20 τοματίνια στη μέση ή
2 μεσαίες τομάτες
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό αγγουράκι
6 φύλλα φρέσκο βασιλικό
1 ντάκος μουλιασμένος & σπασμένος
40 γρ. φέτα και 30γρ. κατίκι Δομοκού
ελαιόλαδο
ξύδι βαλσάμικο λευκό
λίγο αλάτι

για να φτιάξετε την σαλάτα σας
σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε τον ντάκο σπασμένο σε 4-5 κομμάτια, ρίχνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο ξίδι. Στη συνέχεια βάζετε στο μπολ τα κομμένα υλικά, αγγούρι, φρέσκα κρεμμυδάκια, τοματίνια και τα φύλλα του βασιλικού,
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε με ένα πιρούνι, την φέτα με το κατίκι Δομοκού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μια κουταλιά ξύδι. Περιχύνετε την σαλάτα με το ντρέσινγκ και απολαμβάνετε.