BLOG-8 PHOTO_1

Welcome Winter

central-photo

Καλώς όρισες χειμώνα!

Εντάξει το αποφάσισα, από ΄δω και πέρα θα είμαι πιο δεκτική σε ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις. Όχι παθητική, ποτέ παθητική, απλά πιο ανοιχτή, διαλλακτική, ίσως ακόμα πιο συζητήσιμη. Αποφάσισα δε πρόσφατα, ότι δεν μπορώ να τα έχω όλα και προσπαθώ να είμαι καλά με αυτή μου την απόφαση. Να, για παράδειγμα δεν μπορώ να ζω στην Ελλάδα μήνα Δεκέμβρη και να είναι καλοκαίρι, όχι αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, το πήρα απόφαση. Συνειδητοποιώ πως η αρχή έγινε με το μαγείρεμα της κολοκυθόσουπας, φαίνεται είχα ήδη αρχίσει να αποδέχομαι πως χειμώνιασε.
Έρχονται και τα Χριστούγεννα, γεγονός, πόσο μπορεί κανείς να αγνοεί τα σημάδια;;;
Ξεκινώντας λοιπόν την διαδικασία της «συμφιλίωσης» παραδέχομαι ή μάλλον αποδέχομαι πως μου αρέσει ,πολύ, το φαγητό, πιο συγκεκριμένα μου αρέσει να το απολαμβάνω με την συντροφιά καλής παρέας, φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη. Αυτό θέλω να προσφέρω πάντα στους αγαπημένους φίλους μου, καλή συντροφιά και φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη!

hands-spinach

Επειδή για κάποιο λόγο αγαπάω τις τάρτες, αυτό θα το πιάσω άλλη φορά, σήμερα ψώνισα φρέσκο σπανάκι από τη λαϊκή, γεμάτο χώμα αλλά θα το πλύνω καλά και με μεγάλη προσοχή. Πήρα και πράσα γιατί τρελαίνομαι με την γλύκα που προσδίδουν στο σπανάκι, απογειωτικός συνδυασμός.

prasa-pan

spinach-pan

 

ulika

Θα μαζέψω όλα τα υλικά, θα φτιάξω τη ζύμη για την τάρτα, με τα χέρια μου, θα βρω τα κατάλληλα σκεύη και θα την ψήσω.

anoigma-zimi

kopsimo-zimi

Εντάξει θα σας φτιάξω και μια σούπα, ζεστή και γεμάτη, κάτι θα σκεφτώ!!!

xmas-card

Τάρτα Σπανάκι με γιαούρτι (ή ατομικές τάρτες)
για 8 άτομα
30-35 λεπτά ψήσιμο οι μικρές
35-40 λεπτά ψήσιμο η μεγάλη
προθερμασμένος φούρνος 180 C

υλικά για τη γέμιση
8οο γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
2 πράσα (το λευκό μέρος)
1 ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές Philadelphia
2 αυγά μεσαία
100 γραμμάρια τριμμένο τυρί ( γραβιέρα )

υλικά για ζύμη
250 g αλεύρι
125 g βούτυρο , κομμένο σε κομμάτια και ελαφρώς μαλακό
1 αυγό
½ κτγ ζάχαρη κρυσταλλική
½ κτγ αλάτι
40 ml νερό κρύο

Εκτέλεση

ζύμη

Απλώστε το αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και κάντε μια μεγάλη τρύπα στη μέση
(σαν πηγάδι) .Βάλτε μέσα το βούτυρο , το αυγό ,τη ζάχαρη και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας ,αναμίξτε και ομογενοποιήστε όλα τα υλικά μαζί.

Στη συνέχεια , ενσωματώστε λίγο- λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας τη ζύμη απαλά με τα ακροδάχτυλά σας , μέχρι να αποκτήσει μία κροκκώδη σύσταση. Προσθέστε κρύο νερό και αναμίξτε το μέχρι να αρχίσει η ζύμη να αποκτά μια συμπαγή σύσταση.

Χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού σας, ζυμώστε τη ζύμη, σπρώχνοντάς την μακριά από εσάς για περίπου 4-5 φορές μέχρι να γίνει απαλή. Δώστε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, τυλίξτε τη σε μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
για να ανοίξετε τη ζύμη αλευρώστε ελαφρώς μια επιφάνεια και ανοίξτε με ένα πλάστη- σε πάχος 3-4χιλ. Η διάμετρος που κόβετε κάθε ζύμη ( για τις ατομικές) θα πρέπει να είναι 3-4 εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Mε ένα πινέλο βουτυρώνετε πολύ καλά τις φόρμες και κόβετε για κάθε φόρμα 2 λωρίδες αντικολλητικό χαρτί, τις οποίες τοποθετείτε σε σχήμα σταυρού στη βουτυρωμένη φόρμα.

γέμιση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι, σταδιακά και με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο τηγάνι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι, με προσοχή, εξαρτάται από το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε! Όταν όλα τα υλικά έχουν μαραθεί αλλά όχι μαγειρευτεί εντελώς, περίπου 8-10 λεπτά συνολικά, αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε το γιαούρτι, το Philadelphia και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε καλά τα υλικά του μπολ με το σοταρισμένο σπανάκι. Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εάν χρειάζεται. γεμίζετε τις φόρμες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

Η απαντησή σας