Monthly Archives: January 2015

BLOG-8 PHOTO_1

With my Heart and my Spoon, I luv thee!

Apple Crumble, I am yours forever!
Αυτό το για πάντα πρέπει κανείς να το σκέφτεται πολύ, μα πάρα πολύ σοβαρά πριν το ξεστομίσει! Η αλήθεια είναι πως εμένα μου πήρε λιγότερο από μερικά δεύτερα όταν αντίκρισα όλη αυτή τη «καλοσύνη» μέσα σε ένα καυτό πυρίμαχο σκεύος. Εντάξει, η προετοιμασία και τα αρώματά του καθώς ψηνόταν με είχαν προδιαθέσει να το λατρέψω…

Τα μήλα, κόκκινα, κίτρινα, γλυκά, ξινά, πράσινα… ένα χάρμα οφθαλμών, μια μικρή πανδαισία, μια μικρή γιορτή μπροστά στα μάτια μας!

Το ρούμι, αααχ το μαύρο ρούμι, ναι μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον κόσμο τα γλυκά να περιέχουν μαύρο ρούμι, εντελώς και απολύτως! Η κανέλα, θα την τρίψω, τα καρύδια, τα κράνμπερι, η καστανή ζάχαρη με μια υποψία βανίλιας… μα πόση παρηγοριά μπορεί να βρει κανείς σε ένα γλυκό;;;

Ρούμι, επιμένω, και μήλα και μπαχαρικά, και κουάκερ και καστανή ζάχαρη και βούτυρο, ναι και βούτυρο, κάπως έτσι θα πρέπει να είναι ο παράδεισος(;)…

Δουλέψτε τα υλικά με τα χέρια σας, για την ακρίβεια πρώτα με τα ακροδάχτυλα σας και μετά με την παλάμη και τα δάχτυλα. Θέλει λίγο χρόνο, μέχρι να ‘δέσουν’ τα υλικά και λίγο κόπο, αλλά αξίζει, αξίζει πολύ!
Έχετε ήδη αρχίσει να το αγαπάτε κι εσείς, είμαι σίγουρη, μπορείτε να το αγαπήσετε… το apple crumble δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ, όχι εάν το αγαπήσετε χωρίς όρους, απλά με την καρδιά σας και το κουτάλι σας!

*ένα μικρό μυστικό: μια κρύα, ας πούμε Κυριακή, με ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι, έναν μαλακό καναπέ και ίσως με αυτό το τραγούδι, θα το αγαπήσετε ακόμα περισσότερο!!!
Oh yeah, indeed!

Apple Crumble
για 4 άτομα
(εάν είστε γενναιόδωροι, διαφορετικά για δύο)

για το crumble
100 γρ. βρώμη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο Lurpak (εκτός ψυγείου)
1 πρέζα κανέλας
τριμμένο μοσχοκάρυδο
60 γραμμάρια ζάχαρη καστανή

για την γέμιση
7-8 μήλα διάφορα (περίπου 1kl)
60 ml μαύρο ρούμι
2 πρέζες κανέλα
100 γρ. κράνμπερι
80 γρ. καρυδόψιχα σπασμένη
70 γρ. ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στον αέρα στους 180 C.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε την βρώμη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και προσθέτετε το αλεύρι.
Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνετε στο μπολ όπου το ανακατεύετε και αρχίζετε να το δουλεύετε με τα δάκτυλα σας μέχρι να αναμειχθεί εντελώς με το αλεύρι και την βρώμη. Στη συνέχεια προσθέτετε, ανακατεύοντας, την ζάχαρη.
Ξεφλουδίζετε τα μήλα, αφαιρείτε με προσοχή το σκληρό κέντρο του μήλου και τα κόβετε σε 8 μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύετε, καλά, τα κομμάτια του μήλου με την ζάχαρη, την κανέλα, τα κράνμπερι, την καρυδόψιχα και το ρούμι.
Τοποθετείτε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (διαμέτρου 30 εκ.) και στην συνέχεια με την βοήθεια ενός κουταλιού απλώνετε στην επιφάνεια το μείγμα της επικάλυψης.
Το apple crumble θέλει ψήσιμο περίπου 40-45 λεπτά.