Scone_Central

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του βουτύρου

Scone_Central

Μου αρέσει πολύ να απολαμβάνω ένα ωραίο πρωινό, ένα Κυριακάτικο μπραντς καθώς κι ένα απολαυστικό μεσημεριανό… εκεί γύρω στις τρείς το μεσημέρι, συνήθως, τελειώνει το ημερήσιο ενδιαφέρον μου για φαγητό. Δεν είναι πως δεν τρώω ποτέ το βράδυ, τουναντίον, αλλά ποτέ με το ίδιο ενδιαφέρον όπως για τα πρωινομεσημεριανά γεύματα… περίεργο αλλά κάπως έτσι λειτουργούσε πάντα η «γαστριμαργική» μου διάθεση! Εντελώς εγωιστικά λοιπόν ψάχνω, φτιάχνω και ψήνω όλα αυτά τα καλούδια που «καλύπτουν» τις απαιτητικές ώρες της όρεξης μου.

Κατά καιρούς δε, με πιάνουν μονομανίες και τρώω το ίδιο πρωινό ( όπως και πίνω το ίδιο ποτό… αυτή είναι άλλη ιστορία!), σχεδόν τελετουργικά, ώσπου μια μέρα αυτή η μονότονη επανάληψη ζητάει να αντικατασταθεί, χάνει κάθε ενδιαφέρον και νόημα.. όχι άλλο τα ίδια & τα ίδια!!!

Κάπου εκεί κάνει την εμφάνιση του ένα υλικό, που κατά τ’άλλα σνομπάρω, που κατά κόσμον θεωρείται ελαφρώς ξεπερασμένο και εντελώς ανθυγιεινό… το βούτυρο, ναι ναι το βούτυρο!!!

scones_BUTTER

Με αλεύρι, λίγη μαύρη σοκολάτα, με υγιεινά- γεμάτα βιταμίνη C -κράνμπεριζζζζζ , φτιάχνω το απόλυτο, το βουτυρένιο….

scones_solids (1 of 1)

Αυτό που το βγάζεις από το φούρνο και το κόβεις στη μέση ενώ τα δάχτυλα σου καίγονται, κι ενώ η γλώσσα σου πρόκειται να καεί κι αυτή,  και το ξέρεις από πριν γιατί δεν είναι δα η πρώτη φορά που θα σου συμβεί…

Αυτό ακούει στο όνομα Scone ( Σκόουν ελληνιστί). Δεν το είχαμε στο χωριό μου είναι η αλήθεια, αλλά το μάθαμε και το εκτιμήσαμε ιδιαιτέρως!!!

Προσθέτω και τα «υγρά» υλικά του, μέλι, αυγό και γάλα με λίγο λεμόνι (να κόψει), στο μίξερ με το φτερό…

scones_liquids (1 of 1)

Και μετά το ζυμώνω με τα χεράκια μου γιατί τα σκόουνς είναι και θεραπευτικά. Μετά τη δωδέκατη φορά ζυμώματος έχει φύγει κι ένα βάρος, εγγυημένο αυτό που σας γράφω και επιστημονικά αποδεδειγμένο για τα σίγουρα αποτελέσματα του!

scones_dough (1 of 1)

scones_raw (1 of 1)

Τη συνέχεια μπορείτε να την φανταστείτε, αυτοσχεδιάστε με έξτρα βούτυρο, ναι γίνεται, μαρμελάδα & μέλι & σκέτα & όπως θέλει ο καθένας…

scone_bite

Oh scone me tender!!!

Chocolate & Cranberries Scones

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. σόδα μαγειρική

2 πρέζες αλάτι

1 μεγάλο αυγό

2-3 κουταλιές μέλι

¾ κούπας γάλα με λίγες σταγόνες λεμόνι

200 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους

100 γρ. μαύρη σοκολάτα

100 γρ. κράνμπερι

προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 C

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και αλάτι.  Στο μίξερ με το φτερό αναμειγνύετε το μείγμα του αλευριού με το βούτυρο μέχρι να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτετε το αυγό και στη συνέχεια το μέλι, τέλος τα κομμάτια της σοκολάτας και τα κράνμπερι. Σε καθαρό και ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ζυμώνετε το μείγμα μέχρι και 12-15 φορές ή μέχρι να πονάνε τα χέρια σας αρκετά ( την επόμενη θα έχετε πιαστεί λιγάκι…)

Απλώνετε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πάχος περίπου 2,5 εκ. Και με ένα τσέρκι για μπισκότα με διάμετρο 8 εκ κόβετε τα σκόουνς και τα τοποθετείτε στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Μπορείτε να αλείψετε με λιγο γάλα ή με ένα ελαφρώς χτυπημένο αβγό την επιφάνεια και να τα βάλετε για ψήσιμο για 15 – 18 λεπτά.

Τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε….

Η απαντησή σας