BLOG-8 PHOTO_1

My Beloved Chickpeas!!!

Σήμερα αποφάσισα να καταπιαστώ με προϊόντα της μάνας γης, προϊόντα καθημερινά, ταπεινά, σε μερικά σπίτια παραγκωνισμένα, αλλά παράλληλα νόστιμα και υγιεινά…ουαου πολύ μαγικός μου φαίνεται ο συνδυασμός!

Να, με φαντάζομαι να σηκώνω τα μανίκια μου ψηλά, να βάζω τα χέρια μου στο χώμα, να σκαλίζω, να σπέρνω, να ξεριζώνω… όλα αυτά φυσικά συμβαίνουν στον δικό μου φανταστικό κόσμο, ο οποίος απέχει αρκετά από την ύπαιθρο και τις πραγματικές καλλιέργειες!!! Νομίζω πως θα έπρεπε να αναρωτιέμαι πιο συχνά από πού προέρχονται όλα αυτά που τρώμε, πόσοι άνθρωποι κόπιασαν, πόσο πολύ κόπιασαν, πόσο καιρό περίμεναν για να πάρουν τον καρπό;;; τα περισσότερα από τα παραπάνω οι άνθρωποι της πόλης, θαρρώ, τα θεωρούμε αυτονόητα ή μάλλον περιττές πληροφορίες, δεν μας απασχολούν, απλά καταναλώνουμε.
Σκεπτόμενη όλα αυτά ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω πως τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στη χώρα μας, υπάρχει ένα «ρεύμα» συνειδητοποιημένων καταναλωτών και καλλιεργητών, η αλήθεια να λέγεται… εύχομαι μόνο να κρατήσουμε γερά, στην εποχή της κρίσης…..

Με εκείνα και με τα άλλα, αποφάσισα σήμερα να μαγειρέψω ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά… τα αγαπημένα μου ρεβίθια, πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών (ειδικά όταν συνδυάζονται με ρύζι!) Α και να μην ξεχάσω, είναι επίσης τροφή πλούσια σε μαγνήσιο, κατάλληλη για όλους εμάς, που δεν αγαπάμε τις μπανάνες!!!
Πώς να μοιάζει άραγε η ρεβιθιά;;; έχετε εικόνα του φυτού;;; ε λοιπόν, το έψαξα, (Wikipedia thank you for existing) είναι ένας θάμνος που δεν τον πιάνει και πολύ το μάτι, φτάνει δε φτάνει τα 60 εκ.

Ξέρω ορισμένοι θα μου πείτε, μα δεν χωνεύονται με τίποτα τα όσπρια… συμφωνώ και συμπάσχω, ωστόσο να σας ενημερώσω πως τα ρεβίθια θεωρούνται τα πιο εύπεπτα όσπρια, δώστε τους μια ευκαιρία!!!

Μια κατσαρόλα, δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια στη συνέχεια, slow food!

Note: Το ρύζι είναι προαιρετικό, και ξεχωριστά βρασμένο, εγώ το ανακάτεψα με τα ρεβίθια και μου άρεσε πολύ!

Χυμός εσπεριδοειδών, μια υποψία κρόκου, αντζούγιες, λίγη καυτερή μουστάρδα, ελαιόλαδο… γήινος εκρηκτικός συνδυασμός!

…και επειδή οι αντζούγιες με τα όσπρια μου θυμίζουν τη γιαγιά μου την Άννα, αφιερωμένο εξαιρετικά, «περνούσαμε πάντα τέλεια να το ξέρεις!!!»

Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά

Ρεβίθια με μυρωδικά και αντζούγιες
Μούλιασμα αποβραδίς (ή 8 ώρες)
Βράσιμο περίπου 1 ώρα
για 4 άτομα

υλικά
500 γρ. ρεβίθια
6-8 στήμονες Κρόκο Κοζάνης
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι
Χυμό από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι
1 μικρό κρεμμύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι

σάλτσα
60 ml ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σκόνη
1 κ. γλυκού μουστάρδα με μπούκοβο (Παπαδημητρίου)
2-3 αντζούγιες
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιανδρο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια

Για να φτιάξετε τα ρεβίθια
Ξεπλένετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βάζετε στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά και αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει. Βράζετε αρχικά σε δυνατή φωτιά και όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνετε σε μέτρια. Μπορεί να αφρίσουν ελαφρώς στην αρχή, με ένα κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό. Αφήνετε τα ρεβίθια να βράσουν για τουλάχιστον 50-60 λεπτά, εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι! Τα ρεβίθια αυτής της συνταγής δεν είναι σούπα, γι αυτό δεν χρειάζεται να βράσουν σε πολύ νερό, εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος! Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε από την κατσαρόλα όταν είναι έτοιμα και τα τοποθετείτε σε ένα βαθύ σκεύος.
Σε ένα μούλτι, χτυπάτε τα υλικά της σάλτσας εκτός από τα δύο μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύετε με τη σάλτσα που έχετε φτιάξει.
Περιχύνετε τα ρεβίθια με την σάλτσα, όσο είναι ζεστά και σερβίρετε!

Oh enjoy your chickpeas!

Η απαντησή σας