Author Archives:

BLOG-8 PHOTO_1

With my Heart and my Spoon, I luv thee!

Apple Crumble, I am yours forever!
Αυτό το για πάντα πρέπει κανείς να το σκέφτεται πολύ, μα πάρα πολύ σοβαρά πριν το ξεστομίσει! Η αλήθεια είναι πως εμένα μου πήρε λιγότερο από μερικά δεύτερα όταν αντίκρισα όλη αυτή τη «καλοσύνη» μέσα σε ένα καυτό πυρίμαχο σκεύος. Εντάξει, η προετοιμασία και τα αρώματά του καθώς ψηνόταν με είχαν προδιαθέσει να το λατρέψω…

Τα μήλα, κόκκινα, κίτρινα, γλυκά, ξινά, πράσινα… ένα χάρμα οφθαλμών, μια μικρή πανδαισία, μια μικρή γιορτή μπροστά στα μάτια μας!

Το ρούμι, αααχ το μαύρο ρούμι, ναι μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον κόσμο τα γλυκά να περιέχουν μαύρο ρούμι, εντελώς και απολύτως! Η κανέλα, θα την τρίψω, τα καρύδια, τα κράνμπερι, η καστανή ζάχαρη με μια υποψία βανίλιας… μα πόση παρηγοριά μπορεί να βρει κανείς σε ένα γλυκό;;;

Ρούμι, επιμένω, και μήλα και μπαχαρικά, και κουάκερ και καστανή ζάχαρη και βούτυρο, ναι και βούτυρο, κάπως έτσι θα πρέπει να είναι ο παράδεισος(;)…

Δουλέψτε τα υλικά με τα χέρια σας, για την ακρίβεια πρώτα με τα ακροδάχτυλα σας και μετά με την παλάμη και τα δάχτυλα. Θέλει λίγο χρόνο, μέχρι να ‘δέσουν’ τα υλικά και λίγο κόπο, αλλά αξίζει, αξίζει πολύ!
Έχετε ήδη αρχίσει να το αγαπάτε κι εσείς, είμαι σίγουρη, μπορείτε να το αγαπήσετε… το apple crumble δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ, όχι εάν το αγαπήσετε χωρίς όρους, απλά με την καρδιά σας και το κουτάλι σας!

*ένα μικρό μυστικό: μια κρύα, ας πούμε Κυριακή, με ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι, έναν μαλακό καναπέ και ίσως με αυτό το τραγούδι, θα το αγαπήσετε ακόμα περισσότερο!!!
Oh yeah, indeed!

Apple Crumble
για 4 άτομα
(εάν είστε γενναιόδωροι, διαφορετικά για δύο)

για το crumble
100 γρ. βρώμη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο Lurpak (εκτός ψυγείου)
1 πρέζα κανέλας
τριμμένο μοσχοκάρυδο
60 γραμμάρια ζάχαρη καστανή

για την γέμιση
7-8 μήλα διάφορα (περίπου 1kl)
60 ml μαύρο ρούμι
2 πρέζες κανέλα
100 γρ. κράνμπερι
80 γρ. καρυδόψιχα σπασμένη
70 γρ. ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στον αέρα στους 180 C.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε την βρώμη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και προσθέτετε το αλεύρι.
Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνετε στο μπολ όπου το ανακατεύετε και αρχίζετε να το δουλεύετε με τα δάκτυλα σας μέχρι να αναμειχθεί εντελώς με το αλεύρι και την βρώμη. Στη συνέχεια προσθέτετε, ανακατεύοντας, την ζάχαρη.
Ξεφλουδίζετε τα μήλα, αφαιρείτε με προσοχή το σκληρό κέντρο του μήλου και τα κόβετε σε 8 μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύετε, καλά, τα κομμάτια του μήλου με την ζάχαρη, την κανέλα, τα κράνμπερι, την καρυδόψιχα και το ρούμι.
Τοποθετείτε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (διαμέτρου 30 εκ.) και στην συνέχεια με την βοήθεια ενός κουταλιού απλώνετε στην επιφάνεια το μείγμα της επικάλυψης.
Το apple crumble θέλει ψήσιμο περίπου 40-45 λεπτά.

BLOG-8 PHOTO_1

Barca My Love

Ένα ταξίδι ακυρώνεται, ένα άλλο προκύπτει… Έτσι απλά, μέσα σε μια μέρα, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο, χάρτης της πόλης, εστιατόρια, πάσο για μουσεία, μια μικρή βαλίτσα, αθλητικά παπούτσια και φύγαμε για Μπάρτσα!

Η Βαρκελώνη ήταν για εμένα ένας αγαπημένος προορισμός, μια πόλη που χωρίς να την έχω επισκεφθεί, την είχα πάντα μέσα στην καρδιά μου.

Ήθελα να πάω, έπρεπε να πάω. Μπορεί να είχα πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστώ για όλα τα καλά της Βαρκελώνης, αλλά είχα Inside info ( thank you H and M), καθώς και 3 γεμάτες ώρες διάβασμα στο αεροπλάνο.

Προφανώς, δεν θα σας μιλήσω για τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης, τα οποία είναι πολλά και εξαιρετικά…

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, γιατί ναι είμαι ενθουσιασμένη, την γαστρονομική μoυ εμπειρία στην Βαρκελώνη, αλλά από πού να πρωταρχίσω???

Cal Pep, το μαγαζί στενόμακρο, παλιό, ψιλό-αδιάφορο, αυτό που λέμε δεν το πιάνει το μάτι σου… Ωστόσο, γεμάτο, φίσκα(sic)

«Θα περιμένετε λίγο» μας κάνει νόημα ένας νεαρός πίσω από τη μπάρα. Δεν ήμασταν οι μόνοι. Η αναμονή μικρή, γύρω στα δέκα λεπτά, άλλωστε οι γεύσεις μας αποζημίωσαν με το παραπάνω για την ολιγόλεπτη αναμονή.

Τα πιάτα τους, μικρά αν και όχι tapas, απλά και συγχρόνως εξαιρετικά. Ψημένο χωριάτικο ψωμί με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένη τομάτα ( να μην ξεχάσω να το φτιάξω!!!), μικρές πεταλίδες αχνιστές και καλαμαράκι ψητό, σαν βαμβάκι. Πικάντικος τόνος ταρταρ και παγωμένη μπύρα!!! Τα απλά πράγματα είναι τελικά τα πιο ωραία!

Οι επόμενοι πελάτες που κατέφθασαν στο μαγαζί δεν κάθισαν, γιατί έκλειναν για μεσημεριανή σιέστα, έτσι απλά την ώρα που τρώγαμε, κατέβασαν τα κεπέγκια, που λέει κι ο αδελφός μου, και έπιασαν να τρίβουν τις κουζίνες…

Εκεί όμως που θα ήθελα πραγματικά να σας «πάω» είναι στην περίφημη αγορά της Βαρκελώνης, γνωστή ως Boqueria.

Στην κεντρική αγορά της Βαρκελώνης κανείς βρίσκει ό,τι τραβάει η ψυχή του. Απολαύστε έστω και φωτογραφικά.

και επειδή όλα κάποια στιγμή τελειώνουν, γεγονός, στο καλό 2012!

BLOG-8 PHOTO_1

Welcome Winter

central-photo

Καλώς όρισες χειμώνα!

Εντάξει το αποφάσισα, από ΄δω και πέρα θα είμαι πιο δεκτική σε ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις. Όχι παθητική, ποτέ παθητική, απλά πιο ανοιχτή, διαλλακτική, ίσως ακόμα πιο συζητήσιμη. Αποφάσισα δε πρόσφατα, ότι δεν μπορώ να τα έχω όλα και προσπαθώ να είμαι καλά με αυτή μου την απόφαση. Να, για παράδειγμα δεν μπορώ να ζω στην Ελλάδα μήνα Δεκέμβρη και να είναι καλοκαίρι, όχι αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, το πήρα απόφαση. Συνειδητοποιώ πως η αρχή έγινε με το μαγείρεμα της κολοκυθόσουπας, φαίνεται είχα ήδη αρχίσει να αποδέχομαι πως χειμώνιασε.
Έρχονται και τα Χριστούγεννα, γεγονός, πόσο μπορεί κανείς να αγνοεί τα σημάδια;;;
Ξεκινώντας λοιπόν την διαδικασία της «συμφιλίωσης» παραδέχομαι ή μάλλον αποδέχομαι πως μου αρέσει ,πολύ, το φαγητό, πιο συγκεκριμένα μου αρέσει να το απολαμβάνω με την συντροφιά καλής παρέας, φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη. Αυτό θέλω να προσφέρω πάντα στους αγαπημένους φίλους μου, καλή συντροφιά και φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη!

hands-spinach

Επειδή για κάποιο λόγο αγαπάω τις τάρτες, αυτό θα το πιάσω άλλη φορά, σήμερα ψώνισα φρέσκο σπανάκι από τη λαϊκή, γεμάτο χώμα αλλά θα το πλύνω καλά και με μεγάλη προσοχή. Πήρα και πράσα γιατί τρελαίνομαι με την γλύκα που προσδίδουν στο σπανάκι, απογειωτικός συνδυασμός.

prasa-pan

spinach-pan

 

ulika

Θα μαζέψω όλα τα υλικά, θα φτιάξω τη ζύμη για την τάρτα, με τα χέρια μου, θα βρω τα κατάλληλα σκεύη και θα την ψήσω.

anoigma-zimi

kopsimo-zimi

Εντάξει θα σας φτιάξω και μια σούπα, ζεστή και γεμάτη, κάτι θα σκεφτώ!!!

xmas-card

Τάρτα Σπανάκι με γιαούρτι (ή ατομικές τάρτες)
για 8 άτομα
30-35 λεπτά ψήσιμο οι μικρές
35-40 λεπτά ψήσιμο η μεγάλη
προθερμασμένος φούρνος 180 C

υλικά για τη γέμιση
8οο γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
2 πράσα (το λευκό μέρος)
1 ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές Philadelphia
2 αυγά μεσαία
100 γραμμάρια τριμμένο τυρί ( γραβιέρα )

υλικά για ζύμη
250 g αλεύρι
125 g βούτυρο , κομμένο σε κομμάτια και ελαφρώς μαλακό
1 αυγό
½ κτγ ζάχαρη κρυσταλλική
½ κτγ αλάτι
40 ml νερό κρύο

Εκτέλεση

ζύμη

Απλώστε το αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και κάντε μια μεγάλη τρύπα στη μέση
(σαν πηγάδι) .Βάλτε μέσα το βούτυρο , το αυγό ,τη ζάχαρη και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας ,αναμίξτε και ομογενοποιήστε όλα τα υλικά μαζί.

Στη συνέχεια , ενσωματώστε λίγο- λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας τη ζύμη απαλά με τα ακροδάχτυλά σας , μέχρι να αποκτήσει μία κροκκώδη σύσταση. Προσθέστε κρύο νερό και αναμίξτε το μέχρι να αρχίσει η ζύμη να αποκτά μια συμπαγή σύσταση.

Χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού σας, ζυμώστε τη ζύμη, σπρώχνοντάς την μακριά από εσάς για περίπου 4-5 φορές μέχρι να γίνει απαλή. Δώστε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, τυλίξτε τη σε μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
για να ανοίξετε τη ζύμη αλευρώστε ελαφρώς μια επιφάνεια και ανοίξτε με ένα πλάστη- σε πάχος 3-4χιλ. Η διάμετρος που κόβετε κάθε ζύμη ( για τις ατομικές) θα πρέπει να είναι 3-4 εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Mε ένα πινέλο βουτυρώνετε πολύ καλά τις φόρμες και κόβετε για κάθε φόρμα 2 λωρίδες αντικολλητικό χαρτί, τις οποίες τοποθετείτε σε σχήμα σταυρού στη βουτυρωμένη φόρμα.

γέμιση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι, σταδιακά και με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο τηγάνι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι, με προσοχή, εξαρτάται από το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε! Όταν όλα τα υλικά έχουν μαραθεί αλλά όχι μαγειρευτεί εντελώς, περίπου 8-10 λεπτά συνολικά, αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε το γιαούρτι, το Philadelphia και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε καλά τα υλικά του μπολ με το σοταρισμένο σπανάκι. Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εάν χρειάζεται. γεμίζετε τις φόρμες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

BLOG-9_PHOTO_1

Μαγειρεύοντας στη χώρα του που κ που!

especially dedicated to my lonely black knight

«Που κ που μου αρέσει να μαγειρεύω!».
«Που κ που μαγειρεύω για τους φίλους μου!!!».
«Που και που μαγειρεύω λαχταριστά φαγητά με αγάπη κ προσήλωση, με χαλαρώνει…»
Που κ που, θα μου άρεσε οι άνθρωποι να ακριβολογούμε… μερικές φορές κάνω κι εγώ παρόμοιες δηλώσεις, κι έπειτα τι;;;
Που κ που μου αρέσει να μαγειρεύω….
Πάντα μένω με αυτή την απορία μετά από σχετικές κ γενικές περί μαγειρέματος, και όχι μόνο, δηλώσεις!!!
Χωρίς καμία κριτική… απλά με την απορία.

Που κ που λοιπόν, έμενα μου αρέσει να φτιάχνω σούπες, βελουτέ συγκεκριμένα, από αυτές που τρως και ηρεμεί το μέσα σου!!! από αυτές που σερβίρεις στους φίλους και βλέπεις χαμογέλα και άδεια πιάτα… από αυτές τις σούπες που θέλεις να συνεχίζεις να τρως εάν και ξέρεις πως δεν αντέχεις άλλο!!!

Η αλήθεια είναι πως τις φτιάχνω που κ που, θα ήθελα πιο συχνά, αλήθεια!!!
Πάντως, έχει αρχίσει να χειμωνιάζει, λίγο, δηλαδή τις προάλλες φόρεσα κι ένα ελαφρύ παλτό οπότε μια σούπα την σηκώνει ο καιρός, δεν νομίζετε;

Υγ. θέλω να σας κάνω μια ερώτηση, μπορείτε να μου προσδιορίσετε την χρονική διαφορά που υποδηλώνει η έκφραση που και που σε σχέση με το αραιά και που;;; έχω ένα θέμα…

Κολοκυθόσουπα από γλυκιά κολοκύθα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος βρασίματος: 35-40 λεπτά
για 4 άτομα

υλικά

4 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ½ κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1 κιλό κολοκύθα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 μεσαία ψιλοκομμένα καρότα
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ½ κουταλιά κάρυ σε σκόνη
½ τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 φλυτζάνια ζωμό κότας
2 φλυτζάνια γάλα (500ml)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. τριμμένα κάσιους

εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Προσθέτετε το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύετε με μια ξυλινη κουταλα μεχρι τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματα τους, για 2-4 λεπτά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά, την κολοκύθα και τα καρότα.
Προσθέτετε σιγά σιγά το ζωμό κότας, το γάλα και ανακατέυετε.
Αφήνετε την σούπα να βράσει και εάν χρειαστεί προσθέτετε και λίγο νερό ή ζωμό. Κατά διαστήματα ξαφρίζετε την επιφάνεια της σούπας με μια τρυπητή κουτάλα.
Όταν η κολοκυθόσουπα έχει βράσει απομακρύνετε από την φωτιά και ανακατεύετε με ένα minipimer μέχρι η σούπα να ομογενοποιηθεί.
Σερβίρετε την σούπα σε βαθιά ατομικά μπολ με τα τριμμένα κάσιους.

*για να καθαρίσετε την κολοκύθα, επειδή ο φλοιός της είναι πολύ σκληρός, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε πριονωτό μαχαίρι και μεγάλη προσοχή στα δάχτυλα!

BLOG-8_PHOTO_1

Don’t Get Sentimental, Bake a Carrot Cake!

Εάν ήταν καλοκαίρι, έστω, εάν είχε λίγο ήλιο παραπάνω, θα έφτιαχνα μια σαλάτα… αλλά τώρα με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες δεν μου αρκεί. Έχει πιάσει να χειμωνιάζει, δρόσισε, έπεσαν βροχές, το καλοκαίρι φαντάζει μακρινό.
Δεν βγαίνω από το σπίτι με καλοκαιρινά ρούχα πια, ούτε με ανοιχτά παπούτσια, φοράω μια μάλλινη ζακέτα, ίσως κ ένα μπουφάν, εντάξει το ομολογώ αντιστέκομαι ελαφρώς…

έχω , ακόμα, ένα μικρό Post Summer Stress, ακόμα???

Σκέφτομαι το καλοκαίρι που πέρασε, αααχ πόσο ωραίο ήταν το καλοκαίρι, τους φίλους που έφυγαν μακριά, τους φίλους που ίσως φύγουν, σκέφτομαι πάλι, τι θα έκανα χωρίς τους φίλους που έχω δίπλα μου? και όπως τα σκέφτομαι όλα αυτά, καταλήγω στο εξής: θα βάλω κάτι στο φούρνο, κάτι παρηγορητικό, κάτι που θα με κάνει να νιώσω λίγο πιο καλά, μήνας Νοέμβρης που είναι, λίγο πιο έτοιμη να αντιμετωπίσω όλα αυτά που έπονται, τα καλά και τα άσχημα!!

Χρειάζομαι λίγο comfort food, τώρα! κι επειδή την παρηγοριά την χρειάζεσαι ανά πάσα στιγμή, μια Δευτέρα, μια Τρίτη, μια Πέμπτη και σίγουρα μια Κυριακή βράδυ…

θα φτιάξω μικρά κεκάκια καρότο, για να έχω ένα μαζί μου πάντα! χα

Carrot Cup Cakes
για 18 μικρά κεκάκια

υλικά
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη καστανή
300 ml ηλιέλαιο
4-5 μεσαία καρότα, τριμμένα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
½ κουταλάκι αλάτι
150 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
100 γρ. σταφίδες

για το γλάσο
300 γρ. τυρί κρέμα
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C. Στο μίξερ χτυπάτε, σε μέτρια ταχύτητα, τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ, σιγά σιγά, το λάδι και συνεχίζετε να ανακατεύετε για μερικά ακόμα λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν, την σόδα και το αλάτι, τα τριμμένα καρότα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτετε τις σταφίδες και τα καρύδια. Ψήνετε για 35- 38 λεπτά περίπου, ελέγχετε με μια οδοντογλυφίδα ( πρέπει να βγαίνει καθαρή).
Αφήνετε τα κεκάκια να κρυώσουν και φτιάχνετε το γλάσο: χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα το κρεμμώδες τυρί μέχρι να μαλακώσει, προσθέτετε την άχνη ζάχαρη, προσεκτικά για να μην πεταχτεί όλη έξω και τέλος το χυμό λεμόνι.

*είχα στο ψυγείο φρέσκο τζίντζερ και το έτριψα στον μικρό τρίφτη των μπαχαρικών, ένα κομμάτι πάχος δύο δάκτυλα και το ανακάτεψα στη ζύμη!!! ε λοιπόν του πάει πολύ, δοκιμάστε το!!!

BLOG-4 PHOTO_1

Ονειρεύτηκα ένα Kυριακάτικο Πρωινό

dreamy-breakfast

If I am butter than he’s a hot knife

Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι δεν βλέπω όνειρα, άλλες φορές πάλι βλέπω όνειρα που φαντάζουν τόσο ζωντανά, που δεν πιστεύω ότι ήταν όνειρο… κάπως έτσι ήταν το όνειρο που είδα τις προάλλες, ζωντανό και πραγματικό όσο τίποτε άλλο!!! Μετά το σκέφτηκα καλύτερα και κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: μάλλον πεινούσα και πολύ μάλιστα γιατί στο όνειρο μου σχεδόν μύρισα και γεύτηκα εκείνα τα λαχταριστά pancakes που είχα μόλις ψήσει.

Κυριακή πρωί, η μέρα είναι ηλιόλουστη, λίγο δροσερή αλλά με έναν λαμπρό ήλιο, άλλωστε είναι φθινόπωρο, το μυρίζεις στον αέρα. Ο καφές μοσχομυρίζει, πράμα περίεργο, αφού ακόμα κοιμάμαι…
“αλήθεια ποιος έφτιαξε καφέ?”

ingredients

Σηκώνομαι από το κρεβάτι με μεγάλη όρεξη και με την κούπα του καφέ μου ανά χείρας, ξεκινάω να φτιάξω αφράτα λαχταριστά pancakes, τηγανίτες τις έλεγε η γιαγιά μου αλλά δικαιολογείτο γιατί τις τηγάνιζε μέσα σε καυτό λάδι!!! Μετά όπως είναι ζεστά θα τα φάω με πολύ πολύ βούτυρο, για να με πιάσει, και μαρμελάδα βερίκοκο ή φράουλα, δεν ξέρω ακόμα!

Να εξηγηθώ, τα συγκεκριμένα pancakes είναι αυτό που λέμε χειροποίητα, εντελώς, και θέλουν λίγο χρόνο και υπομονή αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και θα δώσει μεγάλα χαμόγελα στους αγαπημένους σας, που θα έχουν την χαρά να τα δοκιμάσουν!!!

Pancakes με ανθότυρο
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 8 λεπτά
για 4 άτομα

Υλικά
200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
½ κλωνάρι φρέσκια βανίλια
4 αβγά χωρισμένα σε κρόκο & ασπράδι
350 γρ. γάλα
220 γρ. ανθότυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
ελαιόλαδο για το τηγάνι
βούτυρο & μαρμελάδα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ανακατεύετε το αλεύρι, την ζάχαρη, τους κρόκους και το γάλα σε ένα ομοιογενές μείγμα. Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγετε το κλωνάρι της βανίλιας στη μέση και πιέζοντας ελαφρά με την λάμα του μαχαιριού αφαιρείτε το εσωτερικό και το προσθέτετε στο μπολ, ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε την μαρέγκα στο μείγμα του αλευριού με απαλές κινήσεις. Στην συνέχεια προσθέτετε ανακατεύοντας το ανθότυρο. Με ένα πινέλο αλείφετε ελάχιστη ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το οποίο ζεσταίνετε καλά και με μια κουτάλα ρίχνετε στο τηγάνι μια δόση κάθε φορά. Ψήνετε κάθε pancake για 3 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Σερβίρετε τα pancakes με βούτυρο και μαρμελάδα ή με ότι σας κάνει όρεξη!!!

 

BLOG-4 PHOTO_1

Oh My Red Gold!!!

Krokus Kozanis & Plate

Υπάρχουν κάποια πράγματα που απλά με συναρπάζουν, χωρίς να μπορώ εύκολα να το δικαιολογήσω, απλά με συναρπάζουν! Επίσης, ενθουσιάζομαι, σαν μικρό παιδί, όταν μια ομάδα ανθρώπων μπορεί και συνεργάζεται αποτελεσματικά και με συνέπεια δίνοντας μας τόσο μοναδικά προϊόντα, πράγμα σπάνιο στον τόπο μας!!!

Λοιπόν, ένα από αυτά τα συναρπαστικά πράγματα, στην κουζίνα μου, είναι ο κόκκινος χρυσός μου, ευρύτερα γνωστός και ως κρόκος Κοζάνης!

Είναι αυτό το πανέμορφο μοβ λουλούδι που κάθε φθινόπωρο μαζεύεται καρτερικά από ανθρώπινα χέρια και μετά απογυμνώνεται από τους στήμονες του, ο κόκκινος χρυσός! Θυμάστε τι λέγαμε, ευλογημένος τόπος η Ελλάδα μας, με χρώματα κι αρώματα με ομορφιές, πολλές ομορφιές!!!

Ορισμένες φορές σκέφτομαι, πόσο βαρετό μπορεί να είναι ένα φαγητό της κατσαρόλας;;; πόσο άνοστο ένα βρασμένο ρύζι ή πόσο ίδια μπορεί να είναι τα, αγαπημένα μου, ρεβίθια όταν απουσιάζουν αυτές οι βαθυκόκκινες κλωστές;;;

oh my red gold...

Θέλω να σας πείσω, θέλω να σας κάνω να το πιστέψετε, λίγος κρόκος στο συνηθισμένο, καθημερινό κατά τ’ αλλά, φαγητό σας, θα του δώσει μια σπιρτάδα, μια ζωντάνια που θα σας κάνει να το αγαπήσετε από την αρχή!!!

pour

… κι εάν δεν σας έπεισα ακόμα, παραθέτω από το επίσημο website.
Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και διεγερτικό.

Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

preparation

 

Με απλές κινήσεις ξεκινάει η προετοιμασία, δεν θέλει καν βράσιμο, συγκλονιστικά απλό!

 

MIX & MATCH

Τα υλικά συγκεντρωμένα και κομμένα!
Oh enjoy!

Κους Κους με Κρόκο Κοζάνης
χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
για 2-3 άτομα ή για 4 σαν γαρνιτούρα

υλικά για να φτιάξετε το κους κους

200 γρ. κους κους
300 ml βραστό νερό & ½ κύβο ζωμό λαχανικών
5-7 στήμονες κρόκο Κοζάνης
60 γρ. σταφίδα ξανθή
50 γρ. φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι ( εάν ο ζωμός που χρησιμοποιείτε έχει αλάτι προσέξτε πόσο αλάτι θα προσθέσετε)

Ρίχνετε, σε μια μικρή κανάτα τα 300ml βραστό νερό και τους στήμονες του κρόκου και αφήνετε για μερικά λεπτά μέχρι το νερό να πάρει ένα βαθυκίτρινο χρώμα. Στη συνέχεια ανακατεύετε και τον μισό κύβο μέσα στην κανάτα. Σε ένα μπολ τοποθετείτε το κους κους και το περιχύνετε με το περιεχόμενο της κανάτας. Αφήνετε το μπολ ως έχει και σκεπάζετε με μια διαφανή μεμβράνη. Αφήνετε για 10 λεπτά και παράλληλα ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, με λίγο αλάτι, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί λίγο. Σε ένα γουδοχέρι σπάτε το φιστίκι Αιγίνης. Ανοίγετε την μεμβράνη και με ένα πιρούνι «αφρατεύετε» το κους κους και το περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε, ελαφρά, με το πιρούνι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τις σταφίδες, το κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο και τέλος τα φιστίκια. Σερβίρετε το κους κους σαν πρώτο πιάτο, κυρίως ή συνοδευτικό σε ψητά ψάρια ή ψητό κοτόπουλο.