Tart_Central

Tart On an Impulse

Tart_Central
Για μένα το να φτιάχνω τάρτες είναι ουσιαστικά μια παρόρμηση (όπου παρόρμηση= ενσυνείδητη ή υποσυνείδητη, έντονη και ισχυρή τάση που αισθάνεται κάποιος για την εκτέλεση συγκεκριμένης πράξης). Ενσυνείδητη τάση δεν θα την έλεγα, ισχυρή θα την χαρακτήριζα, σίγουρα ισχυρή και τώρα που το σκέφτομαι να τος ο φούρνος, πάλι ξεπροβάλει για να ψηθεί η τάρτα μου… παρόρμηση και εμμονή συνάμα, να τα κοιτάξω λίγο τα θεματάκια μου!!! Αλλά τα είπαμε, πρέπει να βρισκόμαστε, να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί, δύο – τρία στην περίπτωση μας, να το συνοδεύουμε και  με κάτι κάτι, απλό αλλά νόστιμο. Ας πούμε μια τάρτα και μια σαλάτα, μαζί τους κι ένα ωραίο, γευστικό και με χαρακτήρα, τυρί… τόσο απλό, ίσα ίσα για να βρεθούμε, μια ωραία αφορμή μας δίνει η τάρτα λοιπόν! Συνήθως δεν χρησιμοποιώ σφολιάτα, αλλά αυτή η βουτυράτη γεύση της με κερδίζει μερικές φορές, να πω πως δεν μου αρέσει;;;

TART_FORK

Άλλη μεγάλη αδυναμία μου τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μπορώ να τα φάω με το κουτάλι, από το τηγάνι, αλλά είμαι εγκρατής άνθρωπος εγώ (ψέμα μεγάλο) θα τα αφήσω στην άκρη για την τάρτα, είπαμε είναι για την τάρτα Άννα!!!

TART_THE_PAN_ONIONS

Επίσης το σοταρισμένο μπέικον, τόσο που να είναι λίγο τραγανό στο δάγκωμα, δεν μπορώ να πω πως δεν το απολαμβάνω… ε και την χαριστική βολή την δίνει το μπλε τυρί, αυτό με την πενικιλίνη! Καταλαβαίνω πως κάποιοι δεν το αγαπούν, είναι έντονη και ιδιαίτερη η γεύση του, είναι από τα τυριά που ή τα αγαπάς ή δεν τα πλησιάζεις! Ας βάλετε μια γραβιέρα στη θέση του, λίγο έντονη, πιπεράτη, ίσως και μια κεφαλογραβιέρα… καλό είναι να έχουμε εναλλακτικές, να είμαστε κάπως ευέλικτοι!

TART_YLIKA

TART_OVEN

Επίσης, θα σας πρότεινα μια πράσινη σαλάτα , με ένα γλυκόπικρο ντρεσινγκ. Εαν το αγαπάτε πολύ, συνοδεύσατε με το μπλε τυρί ή την γραβιέρα, για τους εναλλακτικούς αυτό. Για κρασί κατευθυνθείτε σε κόκκινο, με σώμα και αρωματικό, άλλωστε το κόκκινο δεν έχει εποχή, ό,τι κι αν έχετε ακούσει, μύθος….

TART_FINAL

με κείνα και με τ’αλλα το στήσαμε το «ελαφρύ» μας δείπνο, ας το απολαύσουμε παρέα, ίσως να χορεύαμε κιόλας ξυπόλητοι;;; από παρόρμηση…

 

Τάρτα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια & Μπέικον

για 3-4 άτομα

υλικά

1 φύλλο σφολίατας

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 13κ.

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο

1 κουταλιά καστανή ζάχαρη

αλάτι πιπέρι

200 γρ. μπέικον κομμένο σε μικούς κύβους

180 γρ. μπλέ τυρί

*προθερμασμένος φούρνος, αέρα, 180 C

για να φτιάξεις τη σφολιάτα τρυπάς τη σφολιάτα με ένα πιρούνι και τη χαράσεις ελαφρώς περιμετρικά (αφήνοντας 1,5 εκ. ). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις γι 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, για 10-12 λεπτά, “σβήνεις” με το βαλσάμικο και τη καστανή ζάχαρη, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Αφαιρείς τα κρεμμύδια από το σκεύος και σοτάρεις για 4-5 λεπτά το μπέικον ( για πιο τραγανό το αφήνεις ακόμη 3-4 λεπτά). Τοποθετείς το φύλλο της σφολιάτας σε αντικολλητικό χαρτί πάνω σε ένα ταψί ( δηλαδή δεν χρειάζεται ταρτιέρα!), απλώνεις τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μπέικον και τέλος το μπλε τυρί που έχεις σπάσει σε κομμάτια μικρά. Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά. Η τάρτα είναι ωραία ζεστή και χλιαρή και κρύα και εαν μείνει… από το ψυγείο την επόμενη μέρα!

 

Η απαντησή σας